Rengöring av Globen inför Eurovision 2016

Klätterservice AB rengör Globen i Stockholm inför Eurovisonfinalen. I dagvattenbrunnarna sitter Renivas filter för att ta hand om tungmetaller och andra föroreningar.

globenstockholmsm.jpg
Se artikel i DN publicerad 2016-02-12

http://www.dn.se/sthlm/har-tvattas-hela-globen-for-forsta-gangen/?l1

Här tvättas hela Globen för första gången


Med hjälp av varmt vatten, hänglinor och tvättborstar skrubbas Globen rent inför Eurovision. Det är första gången som hela den 22.000 kvadratmeter stora fasaden tvättas – och det är inget jobb för dig med höjdskräck.

Det brummar och gnisslar när den lilla korgen med DN:s team och tvättaren Marcin Kacprzak långsamt åker upp för Globens fasad. Det blåser hårt och kylan piskar mot ansiktet, men utsikten över Stockholm är bedårande.

– Det är väldigt speciellt att jobba här uppe. Det är en märklig byggnad, säger Marcin Kacprzak som annars tvättar skyskrapor i Polen.

Det är första gången sedan Globen invigdes 1989 som hela den jättelika byggnaden tvättas. Tiden – liksom smutsen – har satt sina spår i fasaden som till vissa delar påminner mer om fuktig betong än om glänsande vit plåt.

Uppe på toppen rör sig kollegan Alexander Rodríguez vant över den klotformade fasaden, 130 meter över havet. Fastspänd i en helkoppssele och utrustad med våtdräkt, overall, gummistövlar och en mekanisk högtrycksborste tar han sig metodiskt an ruta för ruta.

– Jag har börjat få kläm på det här nu, säger han med hela Stockholm nedanför fötterna.

Du har inte höjdskräck?

– Inte nu längre.

Till tvätten används varmt vatten som värms upp med dieselaggregat.

– Vi provade ut olika metoder och miljövänliga kemikalier. Men vi kom fram till att varmt vatten räckte gott och väl, säger projektledaren Stefan Suneson, från entreprenören Klätterservice AB.

Med hjälp av filter som placerats i brunnarna nedanför fasaden renas tvättvattnet från tungmetaller och andra gifter. Vattenprover skickas sedan för miljöanalys. Smutsen består av bland annat alger och avgaser från bilar och flygplan.

Arbetet med att tvätta Globens 22.000 kvadratmeter stora fasad startade redan i november. Arbetet räknas vara klart i god tid till Eurovision-finalen i mitten av maj.

Stefan Suneson konstaterar dock att årstidens väderförhållanden inte är ultimata.

– Så fort det blir minusgrader får vi problem. Då fryser vattnet i slangarna. Men vinden är vi inte lika känsliga för. Då ska det mycket till för att vi avbryter.